Cum depozitam anvelopele de la un sezon la altul

Cum depozitam anvelopele de la un sezon la altul

Deteriorarea anvelopelor este cauzata de imbatranirea naturala, oxidarea sidescompunerea datorata razelor ultraviolete. Atunci cand circulati cu masina si folositi anvelopele, uleiurile din componenta vin catre suprafata protejandu-le astfel de lumina ultravioleta si pierderea elasticitatii.

Pentru a depozita corect anvelopele, am realizat o lista cu sfaturi despre cum se pastreaza anvelopele pentru a impiedica deteriorarea lor in timp ce nu sunt folosite.

1. Inainte de depozitare, fiecare anvelopa trebuie sa fie curatata cu apa si sapun pentru a scapa de praf, murdarie si grasimi. Dupa ce au fost curatate, anvelopele ar trebui sa fie bine uscate.

2. Anvelopele trebuie sa fie depozitate intr-un loc curat, uscat, bine ventilat si care este departe de lumina directa a soarelui sau de temperaturi extreme. Un exemplu in acest sens ar fi un subsol uscat sau o zona de depozitare cu climat controlat. Aerul ar trebui sa poata circula pe toate laturile anvelopei, iar acestea ar trebui sa fie stocate in asa fel incat apa sau umezeala sa nu se colecteze in interiorul lor.

3. Este recomandat ca anvelopele sa fie depozitate individual in pungi opace de plastic inchise ermetic. Majoritatea comerciantilor cu amanuntul vand pungi de depozitare a anvelopelor facute special pentru acest scop. Daca acest lucru nu este posibil, se vor acoperi cauciucurile stivuite cu folie de polietilena neagra. Acest lucru limiteaza expunerea anvelopei la umiditate, oxigen sau ozon si  reduce evaporarea uleiurilor .

4. Anvelopele trebuie sa fie depozitate departe de echipamente care sunt surse de ozon, cum ar fi motoare, cuptoare, switch-uri sau generatoare.

5. Pe cat posibil, niciodata nu puneti anvelopele direct pe podea, si in mod special pe suprafete absorbante de caldura cum ar fi asfaltul negru. Puneti anvelopele pe o masa joasa sau pe o bucata  de lemn curata la suprafata. Aveti grija ca in locul in care doriti sa fie stocate anvelopele, acestea sa nu intre in contact cu solventi, grasimi sau uleiuri, ce pot afecta anvelopele in caz de scurgeri.

6. Cauciucurile trebuie sa fie depozitate pe verticala, mai degraba decat pe orizontala. Depozitarea anvelopelor vertical va reduce presiunea si deformarea lor. Daca spatiul este o problema si anvelopele trebuie sa fie aranjate orizontal, asigurati-va ca stiva nu este prea inalta pentru a preveni deformarea.

7. Chiar si atunci cand nu sunt in uz, presiunea anvelopelor depozitate pe jante ar trebui sa fie mentinuta. Anvelopele stocate montate pe jante ar trebui sa fie umflate la un minim de 10 psi. Anvelopele care au fost depozitate in timpul lunilor cu vreme calda ar trebui sa fie umflate la un minim de 15 psi pentru a va asigura ca vor avea in continuare o presiune suficienta pentru perioada rece.